UŠTEDITE 6.000 RSD! MARKETINO KASA OD SADA PO AKCIJSKOJ CENI!

Da li mogu da izdajem račune i prilikom prekida internet veze?

e-fiskalizacija

Kada je e-fiskalizacija u pitanju, čini nam se da je sve idealno osmišljeno – računi automatski odlaze Poreskoj upravi i sve je savršeno sinhronizovano.
Ali šta ako se prekine internet veza?
Jasno je da kada treba da izdate račun, ovo nije baš najsjajnija situacija. Međutim, izborom odgovarajuće kase, o ovome uopšte nećete morati da brinete.
Marketino je mislio na sve, tako da vi možete da se opustite i da se posvetite svom poslu, a prekid internet konekcije vam više neće biti izvor stresa.
U nastavku saznajte šta se u slučaju prekida internet konekcije dešava sa fiskalnim računima, koje su vaše obaveze i kako da ih najlakše ispunite.

Da li je obavezno izdavanje fiskalnog računa kada nema internet konekcije?

Najjednostavniji mogući odgovor je: Da, jeste.
Kako je definisano u Zakonu o fiskalizaciji, svaki promet na malo se mora evidentirati u momentu prometa. Takođe je predviđeno da se podaci o izdatim fiskalnim računima dostavljaju Poreskoj upravi u realnom vremenu, odnosno u trenutku prometa.
Ovo znači da čak i kada se suočavate sa tehničkim poteškoćama, kao što je prekid internet veze, morate evidentirati promet u trenutku u kom je nastao. Uzimajući u obzir navedeno, veoma je važno da znate kako da postupite u tim situacijama kako biste izbegli negativne posledice nepoštovanja ove odredbe.
Zbog prirode tehničke nemogućnosti, kod prekida internet veze onemogućeno je dostavljanje podataka Poreskoj upravi u realnom vremenu.
U ovom slučaju, dužni ste da podatke o prometu, odnosno izdatim fiskalnim računima, dostavite Poreskoj upravi odmah po uspostavljanju internet veze, a najkasnije u roku od pet dana od izdavanja računa.
Zakonom o fiskalizaciji definisano je da su obveznici fiskalizacije (osim ukoliko je u pitanju online prodaja) u obavezi da pored bezbednosnog elementa, o kome više možete pročitati ovde, imaju i lokalni procesor fiskalnih računa koji će u slučaju prekida internet veze beležiti i čuvati sve transakcije koje su obavljene u tom periodu.
Na ovaj način, podaci o svim transakcijama će biti sačuvani u internoj memoriji uređaja i po uspostavljanju internet konekcije, biće prosleđeni Poreskoj upravi.

Šta se može desiti ukoliko ne izdam račun tokom prekida internet konekcije?

Kazne koje su Zakonom o fiskalizaciji predviđene za kršenje odredbe o obavezi izdavanja fiskalnog računa kreću se od 300.000 do 2.000.000 RSD, pa je sasvim razumljivo da takve akcije nisu ni poželjne ni isplative.
Pravilnim postavkama sistema fiskalizacije u vašem poslovanju, ne samo da ćete izbeći navedene kazne i neprijatnosti koje one sa sobom donose, već zapravo nećete ni morati da brinete o tehničkim stvarima kao što je prekid internet konekcije.
Opustite se i skoncentrišite se na svoj posao. Za tehničke situacije i brigu o usklađivanju sa Zakonom, tu je Marketino.

Uz Marketino možete biti mirni i prilikom nestanka internet konekcije

Dakle, šta da radite ukoliko se prekine internet veza, a vi morate da izdate račun?
Ukoliko je vaš izbor Marketino fiskalna kasa, možete biti mirni. Jednostavno, nastavite da radite kao i do tada jer Marketino može da izdaje fiskalne račune čak i ako vam se desi da ostanete bez interneta.
Pri ponovnom uspostavljanju veze, računi koji su izdati u tom periodu automatski će biti prosleđeni Poreskoj upravi i promet će biti evidentiran onako kako je to određeno Zakonom o fiskalizaciji. Sve što je potrebno je da se pobrinete da u roku od pet dana priključite fiskalni uređaj na internet.
Ovo znači da ne morate da brinete o prekršajnim prijavama, niti visokim kaznama. Marketino jednostavno rešava svaku situaciju. Pritom, kako ovaj fiskalni uređaj dolazi sa odličnim opcijama kada je internet u pitanju, verovatnoća da ostanete bez konekcije je zaista mala.
Možete ga povezati na Wi-Fi, putem mobilnog telefona ili putem SIM kartice koju možete odabrati uz Marketino, na jednom mestu, a koja donosi neograničen internet saobraćaj za potrebe fiskalnog uređaja.
Ali ukoliko internet ipak zataji, možete biti mirni jer ćete moći da izdajete račune offline i da ih fiskalizujete kada se internet veza ponovo uspostavi.
Marketino je sve što vam treba da budete opušteni i spremni za svaku situaciju. Sva tehnička pitanja, kao i usklađivanje poslovanja sa Zakonom o fiskalizaciji prepustite Marketino fiskalnom rešenju i stručnjacima koji su vam na raspolaganju kad god zatreba.

Da li mogu da izdajem račune i prilikom prekida internet veze?

# Fiskalna kasa za sve delatnosti

Prijavite se na članke

Prijavite se na naš newsletter i bićete obavešteni o fiskalizaciji i novostima iz naše ponude. Imejl šaljemo najviše jednom nedeljno.

Najnoviji članci